Wat kost een uitvaart?

Dat hangt af van de keuzes die u maakt

Dat een uitvaart kosten met zich mee brengt, begrijpt u ongetwijfeld. Voor mijn begeleiding betaalt u een vaste vergoeding. Daarvoor sta ik dan continu voor u klaar, vanaf het moment van overlijden tot en met de uitvaart en desgewenst ook daarna.

Maar een uitvaart brengt meer kosten met zich mee. Waaruit bestaan die kosten en hoe hoog zijn deze? Dat verschilt per uitvaart, want iedereen heeft andere wensen. Wilt u afscheid nemen met een groot gezelschap of juist in kleine kring? Kiest u voor een luxe kist, omdat de overledene wel van wat pracht en praal hield of laat u een onbewerkte houten kist beschilderen door de kleinkinderen? Laat u allerlei hapjes en drankjes verzorgen door een cateraar of bakt u zelf de favoriete koekjes van de overledene? Huurt u een spreker en muzikanten in of neemt u zelf het woord en maakt de familie muziek? Elke keuze brengt weer andere kosten met zich mee.

Om u toch een idee te geven van wat de kosten zijn, raad ik u aan om op de website van het Nibud te kijken.

De uitvaartverzekering vergoedt

De totale kosten van de uitvaart worden dus bepaald door de keuzes die u maakt. Voor de uitvaartbegeleiding op zich betaalt u een vast bedrag. Heeft de overledene een uitvaartverzekering afgesloten? Dan kunnen ook de kosten voor uitvaartbegeleiding daaruit vergoed worden. Daarbij is het goed om te weten dat u zelf kiest welke uitvaartbegeleider u wilt. U hoeft dus niet in zee te gaan met de uitvaartbegeleider die misschien wordt aangedragen door de verzekeraar.

Verschillende soorten verzekeringen

De uitvaartverzekering kan een kapitaalsverzekering zijn, waarbij u een bepaald bedrag ontvangt dat u kunt besteden. Er kan ook sprake zijn van een in-natura-verzekering. In dat geval bent u verzekerd voor een vastgesteld pakket diensten en goederen. Alles wat buiten dat pakket valt, moet u bijbetalen. Dit pakket kan, in overleg met de verzekeraar, omgezet worden in een uit te keren bedrag, dat door u vrij besteed kan worden.

Geen verrassingen achteraf

Wilt u meer inzicht hebben in de financiƫle gevolgen van uw persoonlijke keuzes? Belt u gerust. Ik leg graag uit welke kosten bepaalde keuzes met zich mee brengen en wat de kosten van mijn inzet zijn. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.